Kepentingan satu Hibah satu keluarga

Pernahkah anda terfikir, kenapa anda perlu ambil hibah?

 

“Sebagai seorang yang bertanggungjawab & kasih akan keluarga, alangkah cantik jika anda sudah siapsiaga pelan tindakan semasa gawat, sewaktu anda masih sihat & mampu.”

 

Berikut adalah benefits Hibah ;

 

#1 Penerima Hibah adalah mutlak

Penerima Hibah yang anda namakan adalah mutlak & kebal daripada dicabar hatta oleh 10 orang peguam yang terkenal.

 

#2  MENYELESAIKAN HUTANG & PINJAMAN

Majoriti penjawat awam punyai pinjaman/pembiayaan ini fakta yang tidak boleh disangkal. Sesiapa saja berpotensi untuk memiliki hutang dan pinjaman daripada Bank. Contohnya loan rumah, kereta dan lain².

Pernahkah anda terfikir, apakah akan terjadi kepada hutang dan pinjaman tersebut sekiranya anda ditakdirkan pergi tidak kembali ataupun pergi dan kembali tidak sempurna… Adakah anda masih mampu untuk meneruskan bayaran balik pinjaman setelah pendapatan anda terjejas?

 

Adakah anda ingin melihat keluarga anda terpaksa bekerja keras dan bersusah payah untuk meneruskan bayaran balik pinjaman bagi pihak anda….

 

Oleh sebab itu, Hibah Yang bakal anda sempurnakan ini bakal menjadi pengganti pendapatan anda dan keluarga tersayang. Segala hutang dan pinjaman pasti akan dapat diuruskan dan diselesaiakn dengan baik dengan adanya Hibah yang cukup.

 

#3 Proses pantas & mudah

Jika tiba masa hiba menimpa anda, proses tuntutan di FWD Nadi Insan adalah mudah & pantas. Betul, sepantas 48jam selepas sijil kematian anda /waris dapatkan 10% Hibah sebagai khairat kematian @ Kos pengurusan kematian

 

#4 Ringankan Beban

Anda yang mampu untuk hidup selesa seperti sekarang kerana pendapatan anda belum terjejas. Tapi anda dan penulis sendiri perlu ingat bahawa malang tidak berbau. Pendapatan boleh hilang dalam sekelip mata. Setuju? Jadi apakah persediaan anda

 

Orang normal yang tiada Hibah, sebahagian besar malah semua simpanan anda kumpul bertahun lamanya pasti akan terhakis sedekit demi sedikit kerana ingin menampung perbelanjaan harian keluarga. Soalnya, selama mana ianya mampu bertahan?

 

Pelan simpanan untuk hadapi musibah kesihatan/ kehilangan

Simpanan RM500/bulan × 20tahun kerja

= RM120,000. <– Simpanan anda boleh jadi ZERO saat diuji dengan hilang upaya kekal.

 

Pelan perlindungan Hibah untuk hadapi musibah kesihatan/ kehilangan

RM150/sebulan  perlindungan sehingga umur 80 tahun

= **RM500,000 <– contoh Hibah Future First

**Tertakluk kepada umur, jantina, status merokok & kelas pekerjaan peserta Hibah

 

Sebab itu lah hibah sedia ada boleh membantu anda mengekalkan gaya hidup anda dan keluarga sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini ke atas diri anda.

 

#5 Aset berbentuk tunai kepada keluarga

Contoh: RM150/sebulan  perlindungan sehingga umur 80 tahun

= **RM500,000 <– contoh Aset Tunai 

**Tertakluk kepada umur, jantina, status merokok & kelas pekerjaan peserta Hibah

Hibah yang anda tinggalkan mampu meringankan beban komitmen bulanan kepada keluarga. Inilah fungsi Dana Tabarru’ yang anda dermakan setiap tahun. Sumbangan anda begitu bernilai.

 

#6 Mudahkan urusan harta pusaka

 

Mengumpul aset seperti rumah, tanah, wang simpanan dan pelaburan bukanlah sesuatu yang mudah. Sudah pasti anda tidak mahu segalanya hilang dek kerana tiada perancangan yang rapi untuk melindungi aset – aset anda.

 

Hibah adalah instrumen yang anda WAJIB pertimbangkan untuk melindungi aset – aset anda

 

Untung, setiap pemilik sijil Hibah yang disediakan seperti Hibah Future First oleh FWD Takaful, anda ataupun Penerima hibah akan dapat khidmat Guaman percuma sebanyak 3 sesi.

Reality hidup, ramai antara kita tidak pernah dan tidak tahu prosedur yang betul dengan peguam. Disini hibah anda memainkan peranan. Mudah kan?

 

#7 Tanda Tanggungjawab & Sayang

Jika anda adalah sebagai pencari pendapatan utama keluarga ditakdirkan meninggal dunia kelak, sudah tentu keluarga anda akan kehilangan punca pendapatan utama. Kehidupan keluarga anda terjejas dan pasti mereka akan hidup susah. Bayangkan, selepas pemergian anda, anda masih mampu tunaikan tanggungjawab kepada keluarga?

 

Segala aset kereta & fizikal yang anda ada juga akan dibekukan dan proses tuntutan serta pembahagian harta pusaka kepada keluarga anda juga akan mengambil masa yang sangat lama. Bukan itu sahaja, ia akan menelan kos yang agak tinggi.

 

Jadi, apakah yang anda perlu lakukan? Anda perlu ambil Hibah untuk diri anda. Apabila anda jatuh sakit terutamanya disebabkan oleh penyakit terminal seperti kanser tahap akhir, anda akan mendapat sejumlah wang untuk anda ‘survive‘ dan meneruskan kehidupan walaupun pendapatan anda sudah tiada dan terjejas.

 

Prosesnya, anda cuma perlu sediakan Hibah dan letakkan beneficiary atas nama keluarga/ isteri dan anak- anak anda. Ianya akan membantu mereka ‘survive‘ dan meneruskan kehidupan dengan sempurna selepas pemergian anda.

 

#8 ELAKKAN DARI MEMINTA – MINTA

Tangan yang memberi itu lebih baik daripada tangan yang meminta – minta. Pernahkah anda dengar kenyataan ini?

 

Cuba anda renung sebentar, bolehkah anda menamakan 5 orang yang diyakini boleh menghulurkan bantuan yang berterusan kepada keluarga anda sekiranya anda terlebih dahulu pergi meninggalkan keluarga tersayang?

 

Jika tiada, maka Hibah Takaful adalah jawapan yang anda cari.

 

*Team saya sedia membantu untuk mewujudkan 1 akaun Hibah Takaful anda.* 😊

 

Sebarang pertanyaan berkenaan Hibah,  Klik disini–> Executive Consultant

 

PURE Hibah  yang paling tinggi coverage perlindungan pada harga paling murah dan tenure tercantik iaitu 80 Tahun.

Dengan lafaz Bismillah saya sudah berhibah di Nadi Insan FWD Takaful Berhad

 

ILMU + AMALAN = KEJAYAAN

 

Tanggungjawab keluarga –>Ikhtiar dengan Hibah

Sayang keluarga –>Ikhtiar dengan Hibah

Pengurusan Risiko –> Ikhtiar dengan Hibah

 

Peringatan tulus ikhlas, sekiranya anda breadwinner keluarga anda dan masih belum punyai perlindungan pendapatan dsripada musibah sakit kritkal & persediaan  untuk kembali ke “Negeri Abadi”.

SEGERA JUMPA MANA² PERUNDING TAKAFUL YANG TRUSTED.

 

Bagitahu Aldasir yang rekemen, inshallah dapat diskaun😆

 

Last but not least, Untuk ilmu emas berterusan sila join channel telegram rasmi saya, klik gambar bawah ini.

 

Wallahu’alam.

 

Aldasir Rudy

Master Dealer kesayangan Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *