4 Tip Nak Mula Simpan Emas Jenama Public Gold

4 tip nak mula simpan emas ini sebenarnya saya belajar terus secara ‘berlaga lutut’ daripada pakar pelaburan emas tersohor di Malaysia tahu!

 

4 TIP Emas teragung

1. START SMALL: Ibarat nak mulakan ubat kencing manis, kena mula dengan dos kecil. “Bagi badan kenal ubat dulu”. Mula terus dengan item kecil seperti 1 Dinar atau 10 gram.

1 dinar kegemaran rakyat Malaysia

 

10 gram jongkong BungaMas Public Gold

 

2. LEARN THRU OPE (Other People’s Experience) : Belajar (melalui Dealer berpengalaman) dan terus cipta pengalaman sendiri cara beli dan berurusan terus dengan Public Gold.

cikgu emas public gold

 

3. MAKE IT BIGGER: Dah kenal dan faham Public Gold, beli yang lebih besar. Dari 10 gram kepada 20 gram hingga sekilogram.


4. BUY FROM REPUTABLE COMPANY: Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas bereputasi tinggi sejak tahun 2008 yang telah disahkan patuh syariah di Malaysia. Beli emas dapat emas. Beli tanpa was-was.

The Malaysia Book Of Records: Syarikat Pengeluar Jongkong Emas Pertama Buatan Tempatan dengan Pengesahan Assayer Bertauliah.
Pengiktirafan Sijil Patuh Syariah – Jual beli emas dan belian balik emas Public Gold.

 

Pengiktirafan Sijil Patuh Syariah akaun emas(GAP) dan akaun silver(SAP) Public Gold.

 


So gais! Kata-kata hikmah daripada yang sudah terbukti sukses: Perjalanan 1,000 langkah bermula dengan langkah pertama.

Dalam 1,000 langkah itu, langkah paling susah adalah langkah pertama kerana tidak semua orang punyai kekuatan dan kefahaman pentingnya bermula, perlu MULA LANGKAH PERTAMA sebelum raih kejayaan!

 

Malangnya kebanyakan orang ‘putus-asa’ ketika mereka masih di tahap awal lagi. Pendek kata, tidak mula pun dah kalah. Di sini saya kongsikan berdasarkan pengalaman peribadi selama 8 tahun dalam pelaburan dan simpanan emas fizikal.


Anda tidak mungkin sedar sama ada harga emas  tinggi atau rendah selagi belum bermula.

Anda mungkin tahu harga emas naik turun, namun anda tidak mungkin sedar sama ada harga emas  tinggi atau rendah selagi belum pernah miliki hatta 1 gram. 


Hanya bila anda dah bermula sahaja, baru anda faham. Sebabnya anda sudah ada BENCHMARK PRICE (TANDA ARAS HARGA) emas tersendiri.

 

Saya mula simpan emas pada harga RM150 segram pada tahun 2012. Anda takkan dapat harga yang sama – dengan izin Allah.

 

Jadi, harga pada hari ini 19/08/2020 misalnya RM296 segram – itulah benchmark harga untuk anda sendiri. Dan disitu baru anda dapat nilai harga emas mahal atau murah.


Kalau tanya saya harga sekarang, mahal atau murah sudah tentu saya jawab MAHAL!. Sebab saya mula dari RM150. Hihi.


Mungkin dah ada guru emas yang terangkan panjang lebar, tapi kita susah hadam penerangan tersebut. Ye lah, selagi tak mula.

 

Mula dahulu dengan item emas yang terkecil (jika belum faham dan kenal) Public Gold. Kalau dah kenal Public Gold, boleh terus mulakan 1,000gram tanpa was-was. 

Invois belian 1,000gram emas jongkong secara full payment.

 

Jadi, ikut pengalaman cara yang terbaik simpan emas, dapatkan ilmu asas dahulu melalui pembacaan nota atau facebook guru-guru emas.

Kemudian terus sahaja bermula dengan bajet kecil.

 

Jika anda WhatsApp saya, saya akan tanya 3 perkara kepada anda yang baru nak mula simpan emas, kiranya belum pernah beli emas, tiada ilmu dan pengalaman:

1.Tujuan Simpan Emas (Baca sini

2.Bajet permulaan ( eg RM100 ✅atau RM10, 000✅ )

3.Strategi belian emas (Baca Sini: Tiga Cara Beli Emas Public Gold

 

Jom refresh! 


#1: Mulakan dahulu walaupun dengan 1 dinar atau goldbar 10 gram.

 

 


Klik Website Rasmi Public Gold untuk lihat harga. PG Sell: Harga emas Public Gold jual kepada semua.
PG Buy: Harga yang Public Gold akan bayar kepada anda jika nak Jual balik emas ke Public Gold. (anda lock harga Buyback & bawa emas ke Cawangan dalam tempoh 1 Hari bekerja)

 

 

#2: Anggap belian pertama itu sebagai pengalaman pertama dan BELAJAR, bukan untuk jana keuntungan lagi.

 

#3: Cerita untung boleh sembang kepada mereka yang beli jongkong 100 gram emas dan ke atas.

 

#4: Kita yang baru nak kumpul 10 gram belian EPP10 ni, baru nak belajar erti menyimpan dan untung terasa bila duit anda tidaklah ghaib macam dulukala.

 

#5: Apabila sudah bermula, anda akan nampak jalan lebih luas dihadapan kita untuk terus maju, insyaAllah.

 

Waktu dah mula ‘nampak’ tentang emas, anda perlu ADJUST/ TAMBAH BAIK halatuju sebenar serta tindakan yang perlu kita ambil untuk capai matlamat tersebut.

 

Last but not least, untuk ilmu emas berterusan sila join channel telegram rasmi saya, klik gambar bawah ini.

 

Aldasir Rudy |#goldmedalist
Penyimpan emas paling tegar
WA: 016-7771685 | Call: 010-5937999

Edisi kemaskini: 19/08/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *