Lapan (8) Checklist perlu tahu sebelum beli emas

simpan emas

Jangan sesekali beli emas tanpa baca nota ini terlebih dahulu.

 

First is first.

Kalian mesti ada tujuan dan kenalpasti matlamat yang jelas. Saya berikan panduan ringkas seperti dibawah:

Apa tujuan anda nak simpan emas?

 

Sebagai Dana Kecemasan 3-6 bulan gaji.

Adakah ia untuk simpanan kecemasan peribadi atau simpanan kecemasan bisnes online/kedai berjumlah 3 bulan hingga 6 bulan pendapatan.

3 bulan pendapatan sebagai dana kecemasan adalah amat kritikal. 

Sebagai tabung dana pergi haji?

Masih ramai yang belum tahu fakta ini. Simpan emas untuk Dana haji, anda jimat BANYAK! 



Bila dapat panggilan haji. Jual/pajak emas dapatkan tunai dan tunaikan ibadah haji  dengan senyuman. 

 

Tabung dana deposit rumah?

Salah satu cara simpanan dana deposit rumah yang mudah: Simpan Emas dalam GAP ssedikit-sedikit ikut target gram nak capai sampai cukup target gram untuk dana deposit rumah anda. Tunaikan emas anda(jual sahaja kalau tiada dana nak tebus kelak) kemudian bayarlah deposit rumah dengan bahagia.


Time frame
3-5 tahun sepatutnya dah cukup dengan teknik simpanan emas yang betul.

 

 

?Nak beli sebuah rumah secara tunai

Bagi yang sudah ada beberapa rumah, boleh kumpul emas 1 kilo sebagai bajet sebuah rumah pelaburan untuk beli cara tunai just in case ada hartanah yang  harganya “jatuh dari langit”. Secara peribadi saya tidak galakkan beli rumah tunai atas sebab² tertentu.

Harga semasa 1 kilo emas mampu beli sebuah rumah kos rendah dan sederhana seiring dengan masa.

 

Simpanan Dana pengajian tinggi anak²

Rupanya kumpul dana pendidikan dalam bentuk gram emas boleh turunkan kos pendidikan. Benar, ini disebabkan faktor kuasa beli duit tunai yang makin susut saban tahun. Simpan emas bagus.

Lagi 10 tahun akan datang, saya percaya 1519gram emas boleh taja 2 orang anak anda masuk bidang perubatan dengan izin Allah.


Emas sebagai Dana Kecemasan 

Tahukah anda yang hampir 90% Isi Rumah Di Malaysia Tidak Ada Apa-Apa Simpanan Langsung!

Jadi, dana kecemasan adalah perkara cemas! Perlu didahulukan

 

Data tahun 2013

 

1.Majoriti rakyat Malaysia mungkin berada dalam kesulitan apabila berlaku kecemasan kerana mereka tidak mempunyai aset kewangan atau simpanan di bank dalam apa jua bentuk pun, dedah Laporan Pembangunan Manusia Malaysia 2013.

 

2.Lebih daripada separuh atau 53% daripada isi rumah di Malaysia tidak mempunyai aset kewangan, manakala satu dalam tiga rakyat Malaysia tidak mempunyai akaun, kata laporan yang ditauliahkan oleh Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) itu.

 

3.Menurut Laporan Itu, Satu Daripada Dua Rakyat Malaysia Tidak Mempunyai Aset Kewangan Yang Boleh Dicairkan Segera. Kaum Melayu Pula Mencatat Angka Tertinggi Sebagai Mereka Yang Tidak Mempunyai Aset Tersebut.

 

Sahabat pembaca, kalau mengikut Laporan Pembangunan Manusia Malaysia 2013, ini ternyata majoriti rakyat Malaysia terutama nya Bumiputera(bukan Melayu) & Melayu ada masalah simpanan bocor.

 

Apakah “Rawatan” masalah simpanan bocor ?

Ini adalah perkara yang berlaku pada saya, penyakit duit bocor berjaya “dirawat” dengan simpan emas fizikal.

 

Emas = Duit

 

Emas = Simpan baik-baik

 

Duit ≠ Emas

 

Duit= Belanja baik-baik (Ehemm- ehemmm)

 

Semakin awal anda sedar, semakin awal anda boleh selamatkan nilai duit anda.

 

1. Fitrah manusia dengan duit, belanja “elok-elok”. (Ehemm ehemm)

2. Fitrah manusia dengan emas, simpan elok-elok.

3. Otak manusia tidak boleh kaitkan ’emas’ dengan ‘belanja’.


Saya sendiri dah berjaya mencapai matlamat kewangan dengan emas dan kini beralih kepada matlamat seterusnya. Mudah aje sebenarnya.

 

Kalau tujuan sahabat nak jadikan emas sebagai alat Pelaburan? Anda kena beli jongkong 250gram ×1 @ 250gram×2 @250gram ×3 @ 250gram ×4 @ jongkong 1kilogram. Baca tentang melabur emas DISINI.

 

2)Berapa gram untuk capai tujuan?

100 gram, 40 gram, 50 gram atau 1 kilo emas. Sendiri tentukan ikut matlamat di atas.

 

3)Berapa lama nak capai sasaran? (Mesti ada time-frame)

Misalnya 12 bulan, 24 bulan atau 36 bulan ataupun 15-20 tahun?

 

Sebagai panduan, saya gariskan 8 KRITERIA DALAM MEMILIH EMAS TERBAIK (berdasarkan pengalaman 8 tahun saya dalam bidang emas):

 

i) Harga Per Gram Emas

Ini adalah paling asas. Harga mesti sentiasa boleh dilihat dgn telus. Harga emas Public Gold boleh dirujuk di www.publicgold.com.my

  • Harga belian: Rujuk PG SELL

 

  • Harga jual semula: Rujuk PG BUY

 

Website rasmi Public Gold

Harga emas belian biasa (Outright Purchase & Syariah Easy Payment Purchase) dikemaskini setiap 20 minit. Dan harga emas dunia sebenarnya berubah setiap saat!

Untuk harga akaun emas GAP pula, dikemaskini sekali sehari pada setiap jam 12:00 tengah malam. *T&S.

TIPS: Makin berat emas anda beli, makin murah harga per gram. Cuba tekan kalkulator.

 

ii) Spread yang Rendah

Maksud spread: Perbezaan antara harga kita beli dan jual semula. Ala, macam kita beli matawang asing, ada harga beli dan jualan semula.

Makin rendah spreadnya, makin bagus, dan lebih besar untung kepada pembeli. Sebagai contoh, spread emas Public Gold hanya dari 6% – 9%, manakala harga spread barang kemas di kedai emas biasa adalah dari 15 hingga 30%.

Sebab ini barang kemas bukan dikategorikan sebagai item simpanan dan pelaburan. Barang kemas adalah perhiasan dan pelaburan jangka sangat panjang selain boleh dijadikan modal pusingan bisnes dengan cara Ar-Rahnu.

 

iii) Stok tiada had

Emas ni pelik, makin turun harga makin ramai pembeli. Ada syarikat lain, masa harga emas turun dan kita nak beli, tiba-tiba stok tak ada.

Dengan Public Gold, anda boleh beli emas tanpa had! Nak beli 1 kilogram emas setiap minggu pun boleh.

 

iv) Tiada GST/SST

Selepas GST di kuatkuasa pada April 2015, apa sahaja emas yang di import untuk tujuan industri kecuali bagi tujuan pelaburan, akan dikenakan GST 6%. Ini termasuklah emas perhiasan di kedai emas.

Terkini selepas parti baru memerintah cukai SST dikenakan bermula 1 September 2018.

BERITA BAIK! Emas yang di iktiraf oleh London Bullion Market Association (LBMA) seperti Public Gold dikecualikan sebarang cukai termasuk GST/SST!

 

v) Diterima gadaian Ar-Rahnu

Tak semua jenama emas di terima untuk gadaian Ar-Rahnu. Hanya jenama emas yang established saja diterima.

Public Gold diterima hampir di semua institusi gadaian ArRahnu yang besar seperti Pos Arrahnu, Arrahnu Tekun, Agrobank, Bank Koperasi, Bank Rakyat dan Bank Muamalat.

Tip: Ini menjawab persoalan sama ada Public Gold ni disahkan oleh Bank Negara Malaysia atau tidak kerana semua institusi Ar-Rahnu dibawah seliaan Bank Negara Malaysia. Mana boleh buat suka hati!

 

vi) Senang nak jual semula

Kalau nak beli emas Public Gold, jual kat mana? Boleh jual di kedai emas tak? Ke cuma ada satu cawangan je kat Malaysia.

Boleh je kalau awak nak jual di kedai emas, cuma perlu ingat – sedangkan emas mereka sendiri tolak lebih dari 20% dari harga semasa.

http://bit.ly/PGBuy

Cara paling bijak, jual semula sama ada dengan dealer Public Gold atau cawangan Public Gold berhampiran.

Harga jualan semula rujuk PG BUY di website Public Gold.

 

vii) Jaminan Belian Balik

Ada penjual brand emas ‘X’ tak terima semula emas yang dia jual. Alasannya tak cukup duit. Dia tahu menjual aje.

Dengan Public Gold, awak boleh jual seberapa banyak emas yang anda beli. Dalam tempoh 24 jam, duit akan ditransfer ke akaun anda.

Oh ya, anda juga boleh menjual semula atau trade in emas brand lain dalam bentuk jongkong (gold bar) Public Gold.

Rate tinggi tahu!

 

viii) Sistem Database Oracle bertaraf world-class

Public Gold menggunakan database Oracle bertaraf dunia. Setiap rekod transaksi, security akaun GAP anda pada tahap tertinggi dan selamat.

Dengan Public Gold, anda disediakan akaun GAP yang beroperasi 24 jam, sama ada mahu jual atau beli.

Setiap pelanggan berdaftar mempunyai rekod invois belian & jual semula yang boleh dirujuk semula secara online di dalam akaun masing-masing.

 

Last but not least, untuk ilmu emas berterusan sila join channel telegram rasmi saya, klik gambar bawah ini.

 

 

 

Aldasir Bin Rudy |#goldmedalist
Penyimpan emas paling tegar
Star Master Dealer Public Gold
Kod Introducer: PG00084469
WA: 016-7771685| Call: 010-5937999

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *